Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab cygański

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 500 g
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat na panierowanie
przecier pomidorowy 400 ml
cebula 1 sztuka
pieczarki 250 g
ser żółty 100 g
sól do smaku
śmietana 30% 50 ml
olej 2 łyzki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Schab cygański

Kroki postępowania

1
Pieczarki myjemy i osuszamy. Kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w niezgrabną kostkę. Schabowy kroimy w plastry. Tłuczemy(ja rozbijam we foli spożywczej) Solimy i pieprzmy z obu stron. W miseczce roztrzepujemy jajko. Moczymy schabowy w jajku, potem obtaczamy w bułce tartej.
Krok 1 - Schab cygański foto
2
W garnku na rozgrzanym oleju smażymy cebulę. Dodajemy pieczarki i dusimy ok 10 minut. Na osobnej patelni smażymy schabowe na rumiany kolor. Usmażone układam na pagerowych ręcznikach aby nadmiar tłuszczu się wchłonął.
Krok 2 - Schab cygański foto
3
Wlewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy ser żółty aby lekko się rozpuścił.
Krok 3 - Schab cygański foto
4
Dodajemy schabowy. Mieszamy. Podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem.
Krok 4 - Schab cygański foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 16.07.2013 21:16
świetne mięsko
GOSIA18 16.07.2013 17:08
przepyszne danie
Andrzej8 16.07.2013 10:03
chętnie bym się skusił na taki obiadek
marcia7 15.07.2013 23:32
idealne dodatki
Cranberry 15.07.2013 22:25
pysznie wygląda :)
Milena87 15.07.2013 22:03
wygląda na bardzo smaczny
Megg 15.07.2013 21:58
wspaniały schabik!!!
Gracer 15.07.2013 21:53
uwielbiam - rewelka
Czarnula87 15.07.2013 21:39
Jutro robię to na obiad, aż ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak