Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z tortellini z suszonymi pomidorami

5.0
(32)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki, które robione są zazwyczaj z nadzieniem mięsnym, grzybowym lub serowym. Można podawać je same, w sosie pomidorowym lub z pesto. Sałatka z ich dodatkiem staje się bardziej sycąca i nabiera oryginalnego charakteru.

Składniki:

Ciasto:

mąka 2 szklanki
jajko 1 szt.
żółtko jajek 4 szt.
olej 2 duże łyż.
woda ciepła 2 duże łyż.

Farsz:

pomidory suszone Smak 4 duże łyż.
serek Philadelphia 100 g
jogurt naturalny 2 łyżeczki
bazylia świeża 1 szklanka
czosnek 1 ząbek
parmezan starty 1/2 szklanki
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
Sól w młynku Prymat 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tortellini z suszonymi pomidorami

Przepis na:

  • tortellini
  • szybki obiad
  • włoskie pierożki

Z tego przepisu dowiesz się:

- jak zrobić tortellini

- z czym podawać tortellini

1. W misce wymieszaj mąkę, jajka, żółtka, olej, wody oraz sól.  Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw za 20 minut w chłodne miejsce.

2. Farsz: Ser wymieszaj z jogurtem i parmezanem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i pokrojone pomidory, wymieszaj. 

3. Wyrób ponownie ciasto i rozwałkuj na cienki placek. Wykrój szklanką średniej wielkości krążki. Na środku połóż niewielką ilość farszu, zlep ciasto tworząc pierożki, a ich rogi zlep, tworząc tortellini. Gotuj pierożki w osolonej wodzie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe tortellini podawaj z suszonymi pomidorami i bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak