Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z soczewicy, winogron i fety

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler naciowy 1 łodyga
ser feta 50 g
sok z cytryny 2 łyżki
miód 2 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat 0,5 łyżeczki
winogrona czerwone 12 owoców
ocet 2 łyżki
tymianek 2 (świeży)
soczewica brązowa 180 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z soczewicy, winogron i fety

1. Soczewicę wsypać do garnka z grubym dnem, zalać 600 ml zimnej wody. Gotować pod przykryciem przez 30 minut, licząc od momentu zawrzenia. Ugotowaną soczewicę, przelać wodą i zostawić by odciekła i wystygła.
2. Z octu, soku z cytryny, miodu i oliwy przygotować sos. Owoce winogron, przekroić na pół i usunąć pestki.
3. Do soczewicy dodać pokrojone winogrona, pokrojoną łodygę selera i pokruszony ser feta. Przyprawić pieprzem i tymiankiem. Całość wymieszać, zalać sosem, wymieszać ponownie i odstawić na 30 minut by smaki dobrze się połączyły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 21.11.2014 10:35
Podoba mi się dobór składników w tej sałatce - ciekawie się zapowiada.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak