Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z burratą i jajkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Kolorowa sałatka z burratą i jajkiem, dzięki której zabawimy się smakami oraz dostarczymy naszym kubkom smakowym pysznej karuzeli doznań. Sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się na śniadanie, kolację lub do lunch boxa.

Składniki:

Składniki:

ser burrata 1 sztuka
roszponka 1 garść
pomidorki koktajlowe 0,5 szklanki
kaki 0,5 sztuki
jajko 1 sztuka
bazylia świeża 1 gałązka
migdały 1 łyżka
Czarnuszka nasiona Prymat 0,2 łyżeczki

Winegret:

oliwa 4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
miód 1 łyżeczka
posiekany koperek 0,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Porada

Jeśli chcemy zabrać sałatkę do lunch boxa to winegret spakujmy osobno i polejmy nim sałatkę tuż przez zjedzeniem.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z burratą i jajkiem

Jajko gotujemy na półtwardo.

Na talerzu układamy roszponkę i listki bazylii, dodajemy migdały, pokrojone pomidorki koktajlowe, persyminę (kaki) i jajko.

Na środek układamy burratę (możemy ją także wcześniej pokroić) i posypujemy ziarnami czarnuszki.

Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny i miód. Dodajemy koperek, sól oraz pieprz, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy.

Powstałym winegretem polewamy sałatkę. Podajemy ze świeżym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak