Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z awokado, marynowanym kurczakiem i orzechami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Delikatne awokado pysznie smakuje w połączeniu z aromatycznymi polędwiczkami, soczystym pomidorem i pikantną rukolą. Całość uzupełnia balsamiczny dressing z dodatkiem ziół prowansalskich.

Składniki:

Sałatka z awokado, marynowanym kurczakiem i orzechami

polędwiczki z kurczaka 400 gramów
rukola 4 garście
awokado 1 sztuka
pomidory 3 sztuki
orzechy włoskie 8 sztuk

Marynata

olej rzepakowy 4 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól 0.5 łyżeczki
cukier 0.5 łyżeczki

Dressing

oliwa 5 łyżek
ocet balsamiczny 3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki

Porada

Sałatka pysznie smakuje podana z grzankami lub świeżą bagietką.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z awokado, marynowanym kurczakiem i orzechami

Składniki marynaty wymieszać. Polędwiczki oczyścić z błon i umieścić w marynacie, najlepiej na całą noc. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st. C, polędwiczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 20 minut, a po upieczeniu przestudzić. Awokado przekroić wzdłuż na pół, dookoła pestki, a następnie przekręcić dwie połówki i rozdzielić je. Metalową łyżką delikatnie oddzielić miąższ od skórki, wbijając łyżkę tuż pod skórką i powoli poruszając nią w dół i na boki. Po wyjęciu owocu pokroić go na plasterki. Na każdym talerzu ułożyć garść rukoli, kilka cząstek pokrojonego pomidora, orzechy podzielone na ćwiartki, pokrojonego kurczaka i awokado. Z octu, oliwy i ziół przygotować dressing i polać nim sałatkę tuż przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak