Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z awokado, marynowanym kurczakiem i orzechami
Składniki marynaty wymieszać. Polędwiczki oczyścić z błon i umieścić w marynacie, najlepiej na całą noc. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st. C, polędwiczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 20 minut, a po upieczeniu przestudzić. Awokado przekroić wzdłuż na pół, dookoła pestki, a następnie przekręcić dwie połówki i rozdzielić je. Metalową łyżką delikatnie oddzielić miąższ od skórki, wbijając łyżkę tuż pod skórką i powoli poruszając nią w dół i na boki. Po wyjęciu owocu pokroić go na plasterki. Na każdym talerzu ułożyć garść rukoli, kilka cząstek pokrojonego pomidora, orzechy podzielone na ćwiartki, pokrojonego kurczaka i awokado. Z octu, oliwy i ziół przygotować dressing i polać nim sałatkę tuż przed podaniem.