Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka szwedzka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki świeże 3 kg.
sól gruboziarnista do smaku
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Zalewa:
ocet 2 szkl.
cukier 1 szkl.
koper
nasiona gorczycy Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka szwedzka

Ogórki dokładnie umyć , osuszyć i poszatkować w cienkie plasterki razem ze skórką . Włożyć je do miski dodać sól do smaku oraz ziarenka pieprzu , gorczycę wymieszać i odstawić . Jak puszczą sok to wlać przegotowaną jeszcze ciepłą zalewę , ponownie wymieszać i odstawić na co najmniej 3 godziny aby ogórki nasiąknęły smakiem zalewy , co jakiś czas je wymieszać . Po tym czasie nakładać sałatkę do umytych słoików do każdego słoika włożyć gałązkę kopru i zakręcać . Pasteryzować od momentu zagotowania się wody ok. 15 min. po tym czasie wyjąć , odwracać do góry dnem , po wystygnięciu wynieść w chłodne miejsce .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 22.05.2015 15:29
też lubię
gosia56 20.05.2015 19:20
pyszna sałatka;)
Franciszek 18.05.2015 22:52
Teź takã lubię
Hrabina w kuchni 18.05.2015 22:36
Bardzo lubię, chętnie wypróbuję Twoją zalewę.
Margo1 18.05.2015 20:48
Bardzo często podaję ją do obiadu w niedzielę
Habibi 18.05.2015 19:20
Sałatka szwedzka to jedna z moich od zawsze ulubionych przetworów z ogórków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak