Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka śledziowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 1 łyżeczka
pieprz czarny
sok z cytryny 1 sztuka
mleko do namoczenia śledzi 1 szklanka
cebula 2 sztuki
ogórek kiszony 3 sztuki
ziemniaki gotowane 3 sztuki
majonez 2 łyżki
cukier 1/2 łyżeczka
sól
pieprz
jogurt naturalny 2 gęsty
filety śledziowe 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka śledziowa

Do jednego naczynia wlewamy pół na pół mleko z wodą i moczymy w nim śledzie ok. 2h. Następnie płuczemy je w czystej wodzie i kroimy na małe porcje. Do słoiczka wkładamy warstwami śledzie, 2-3 liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Tak przygotowane śledzie podlewamy sokiem z cytryny i olejem. Tak przygotowaną bazę śledziową przechowujemy w lodówce.

Cebule kroimy w drobną kostkę, zasalamy i odkładamy by zmiękła. W miseczce przygotowujemy sos: majonez, jogurt, sól, pieprz, sok z cytryny. Posoloną cebulkę odciskamy a ziemniaki, ogórki kroimy na małą kostkę; śledzie na nieduże paski. Wszystko wkładamy do misji, dodajemy sos, mieszamy i doprawiamy, solą, pieprzem, odrobiną cukru, ewentualnie cytryną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 15.10.2012 15:59
Mniam, dawno śledzika nie jadłam...
halina17 15.10.2012 11:53
Uwielbiam sałatki śledziowe.
EWI 15.10.2012 11:47
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak