Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka paprykowa z serem feta i anchois

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka żółta 2 szt
papryka czerwona 2 szt
ser feta 250 g
anchois 10 szt (filecików)
oliwki zielone Smak 3 łyżki (najlepiej z papryką)
natka pietruszki
posiekane listki tymianku 2 łyżki
oliwa
ząbki czosnku 2
ocet balsamiczny
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka paprykowa z serem feta i anchois

Paprykę umyłem, osuszyłem. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C , opiekłem papryki ok. 20 minut. Wyjąłem , włożyłem do worka foliowego do żywności i szczelnie zamknąłem. Pozostawiłem do ostygnięcia. Zimną paprykę obrałem ze skórki , oczyściłem z z nasion, pokroiłem na małe kawałki.
Fetę osączyłem z zalewy. Pokroiłem w kostkę . Natkę i tymianek opłukałem, oderwałem listki od gałązek, drobno posiekałem. Wymieszałem delikatnie, zioła z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z serem feta, dodając niewielką ilość oliwy (ułatwia to wymieszanie składników).
Pokrojoną paprykę rozłożyłem na półmisku , posypałem serem i oliwkami. Fileciki anchois pokroiłem wzdłuż na połówki, zwinąłem w małe roladki , ułożyłem na sałatce.. Skropiłem obficie oliwą i octem.
Doprawiłem pieprzem.
Tak przygotowaną sałatkę wstawiłem do lodówki na ok. 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 10.12.2014 12:03
piękne te kolory
ssylwiaa 10.12.2014 10:23
wszystko, co z serem feta jest przepyszne ;)
norweska20 10.12.2014 09:59
takiego połączenia jeszcze nie próbowałam...wiec chętnie skorzystam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak