Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka paprykowa

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 1,2 kg
cebula 0,4 kg
olej rzepakowy 125 ml
woda 1 sztuka
cukier 200 ml
ocet 10 % 160 ml
nasiona gorczycy Prymat 2 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuka
ziele angielskie 5 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 sztuka
sól 0,5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka paprykowa

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i białe albedo. Kroimy w cienkie paseczki i długości 3-4 cm.

Cebulę obieramy, siekamy w ćwiartki talarków.

Wodę zagotowujemy z octem, olejem, cukrem i wszystkimi przyprawami.

Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy na niewielkiem ogniu przez 6-7 minut.

Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez 8-10 minut. Pozostawiamy do wystudzenia (zwykłe słoiki- nie wecki- od razu po pasteryzacji odwracamy do góry dnem i studzimy).

Sałatkę przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 29.05.2014 14:58
bardzo ładna sałatka
Agnieszka-87-25 02.05.2014 09:22
fajny przepis wypróbuję go!
monika141 02.05.2014 08:47
fajna sałatka
Magula 01.05.2014 23:53
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak