Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka farmerska, ze szpinakiem i boczkiem
Sałatka farmerska to:
- świetna propozycja na lunch;
- połączenie wyrazistych smaków; sera pleśniowego, boczku i pieczarek;
- możliwość skomponowania własnych składników - możesz zamiast pieczarek dodać pomidorki koktajlowe.
1. Świeże liście szpinaku, roszponki dokładnie opłukać. Ułożyć na półmisku.
2. Plastry boczku pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na patelni do chrupkości.
3. Pieczarki pokroić w ćwiartki i usmażyć na złoty kolor.
4. Cebulę pokroić w piórka.
4. Ser pleśniowy pokroić w kostkę, ułożyć na szpinaku i roszponce. Dodać boczek, pieczarki, cebulę.
5. Przygotować sos czosnkowy cezar wg instrukcji na opakowaniu.
6. Sałatkę polać sosem. Można dodać 2-3 łyżki prażonych ziaren słonecznika lub orzechów włoskich.