Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rzodkiewkowe racuszki

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 40 gramów
rzodkiewki 9 sztuk
liście rzodkiewki 6 sztuk
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 2 łyżeczki
słonecznik łuskany 3 łyżki

Ciasto na racuchy:

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże świeże 50 gramów
jajko 3 sztuki
cukier 2 łyżeczki
olej rzepakowy 1 łyżka
mleko 125 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Rzodkiewkowe racuszki

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Rzodkiewką odcinamy łodyżki i ogonki. Myjemy. Ścieramy na tej samej tarce co marchewkę razem ze skórką. Wybieramy 6 dużych liści rzodkiewki i drobno siekamy nożem. Wszystkie składniki wkładamy do miski.

W drugiej misce przygotowujemy rozczyn. Łączymy drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiamy na 10 minut.
Następnie dosypujemy mąkę, wbijamy jajka i wlewamy olej oraz Przyprawę do zup i potraw Kucharek. Energicznie mieszamy na jednolite ciasto.
Odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Do ciasta dokładamy przygotowane warzywa i słonecznik, delikatnie mieszamy.

Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie racuszki z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem posypujemy ziarnami słonecznika i skrapiamy odrobiną Przyprawy do zup i potraw Kucharek. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 08.03.2014 16:27
jakiś świetny pomysł na racuchy
ben-ka 25.09.2013 17:51
Z chęcią bym spróbowała ,bo takich jeszcze nigdy nie jadłam.
caralajna 23.09.2013 07:43
fajny pomysł
Wojt@s
Wojt@s 22.09.2013 18:04
muszę sam spróbować
alaaa 07.09.2013 16:10
coś innego i ciekawego
Łucja 28.08.2013 22:13
bardzo fajne placuszki :) takich jeszcze nie jadłam!
Katarzyna/kate1980 26.08.2013 21:27
nigdy nie jadałam placków z rzodkiewką ciekawe
anemon 26.08.2013 10:20
Masz świetne pomysły, a racuszki rewelacyjne.
olkaaa 26.08.2013 07:36
jak dla mnie to nowość
kate.500 25.08.2013 15:01
pyszne jedzonko
Halina14 25.08.2013 09:05
warto zrobic
pierniczkowo 23.08.2013 14:44
bardzo oryginalne placuszki, szkoda, że nie mam już rzodkiewki w ogródku, ale na przyszły rok przepis będzie jak znalazł :)
Katarina 23.08.2013 08:31
Mam takie szczęście, że też mogę rzodkiewkę przynieść z ogródka :). Takich placków jeszcze nigdy nie robiłam ciekawe dodanie liści rzodkwi , muszę wypróbować !
Pomocnik 22.08.2013 21:16
fajne racuszki
IwonaDD 22.08.2013 20:02
bardzo ciekawe racuszki
Marta1986 22.08.2013 19:46
ciekawy przepis
kokoszka
kokoszka 22.08.2013 19:40
pysznie wyglądają
artur7 22.08.2013 19:39
orginalny pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak