Przepis i sposób przygotowania na: Rzodkiewkowe racuszki
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Rzodkiewką odcinamy łodyżki i ogonki. Myjemy. Ścieramy na tej samej tarce co marchewkę razem ze skórką. Wybieramy 6 dużych liści rzodkiewki i drobno siekamy nożem. Wszystkie składniki wkładamy do miski.
W drugiej misce przygotowujemy rozczyn. Łączymy drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiamy na 10 minut.
Następnie dosypujemy mąkę, wbijamy jajka i wlewamy olej oraz Przyprawę do zup i potraw Kucharek. Energicznie mieszamy na jednolite ciasto.
Odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Do ciasta dokładamy przygotowane warzywa i słonecznik, delikatnie mieszamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie racuszki z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem posypujemy ziarnami słonecznika i skrapiamy odrobiną Przyprawy do zup i potraw Kucharek.