Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rustykalna tarta z figami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 260 gram
masło 170 gram
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
cukier puder 80 gram
sól szczypta

NADZIENIE

figi 5-6 sztuk
migdały 0,5 szklanki mielonych
jajko do smarowania brzegów
cukier trzcinowy do posypanie brzegów
płatki migdałowe do posypania owoców
miód prawdziwy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rustykalna tarta z figami

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowe ciasto odstawiamy na ok 40 minut do lodówki.
Między czasie figi myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Krok 1 - Rustykalna tarta z figami foto
2
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40-42 cm. Środek ciasta posypujemy startymi migdałami. Na migdały wykładamy plasterki figi.
Krok 2 - Rustykalna tarta z figami foto
3
Pozostawiony „brzeg” ciasta zawijamy do środka nakładając go na owoce.
Krok 3 - Rustykalna tarta z figami foto
4
Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Owoce polewamy miodem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Upieczoną wyciągamy. podajemy na ciepło lub zimno.
Krok 4 - Rustykalna tarta z figami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.11.2016 00:40
Pyszna jest.
2milutka 29.11.2016 22:32
fajnie wygląda :)
ada.la 29.11.2016 21:46
pysznie jest u ciebie
MagdalenaIC 29.11.2016 21:15
Pysznie :)
bertpvd 29.11.2016 21:07
świetna tarta
RenataZ-et 29.11.2016 20:30
bardzo apetyczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak