Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rustykalna tarta twarogowa z rabarbarem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 szkl
mąka pełnoziarnista 1 szkl
ksylitol 5 łyżek
jajko 1
masło 50 g
sól do smaku szczypta
serek kremowy 200 g

Nadzienie

rabarbar 700 g
mąka ziemniaczana 2 łyżki
ksylitol 4-5 łyżek
cynamon Prymat szczypta
Kardamon mielony Prymat szczypta

Porada

Czy wiecie że tarta jest jednym z najpopularniejszych wypieków w kuchni francuskiej ? :)

Przepis i sposób przygotowania na: Rustykalna tarta twarogowa z rabarbarem

Do miski przekładamy serek, mąkę, cukier, szczyptę soli oraz żółtko białka. Całość wyrabiamy aż powstanie ciasto o jednolitej konsystencji.

Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w niewielkie kawałki i wrzucamy do miski. Rabarbar łączymy z cukrem, mąką ziemniaczaną, szczyptą cynamonu i kardamonu.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną silikonową matą lub papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy rabarbar pozostawiając ok. 4 - 5 cm wolnego brzegu. Wierzch rabarbaru opcjonalnie można skropić odrobiną soku z cytryny. Brzegi ciasta składamy dokładnie do środka. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 14.10.2015 15:11
same pyszności na talerzu
wwwiolka 14.10.2015 10:40
Bardzo fajny przepis.
Mniam 14.10.2015 10:28
Wiemy :) a taką tartą chętnie bym się poczęstowała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak