Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie pierogi ze Lwowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 500 g
jajko
gorąca woda 1 szklanka
masło miękkie 50 g
sól 1 płaska łyżeczka

FARSZ

ziemniaki 800 g
twaróg 300 g
cebula biała 1 szt.
masło do smażenia
sól i pieprz

OKRASA

cebula biała
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie pierogi ze Lwowa

Kroki postępowania

1
Pierogi ruskie to klasyka polskiej kuchni. Każdy ma swój sposób na ich przygotowanie i każde smakują inaczej. Mój Mąż zawsze mile wspomina kuchnię Babci Janci, która robiła niepowtarzalne w smaku pierogi. Śmiało mogę potwierdzić, że były one wyśmienite i jedyne w swoim rodzaju. Niestety o przepis i sposób przygotowania nie mogłam już jej zapytać, ale postanowiłam przeszukać stare kulinarne zapiski i znalazłam przepis na ruskie pierogi przywieziony ze Lwowa, które przygotowywała Babcia. Skład ciasta jest zupełnie inny od tego, które ja przygotowuję na co dzień, ale było warto! Ciasto jest elastyczne, delikatne i niezwykle smakowite. Całość otula maślana nuta i wypełnia smakowity farsz. Serdecznie polecam, w szczególności z kleksem gęstej śmietany :)

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle i również studzimy. Po ostudzeniu mielimy oba składniki wraz z białym serem w maszynce do mięsa, mieszamy oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

* Farsz przygotowujemy dzień wcześniej, a przez noc schładzamy go w lodówce - wtedy będzie najsmaczniejszy. Dawniej farsz leżakował przez noc w zimnej piwnicy lub spiżarce.
Krok 1 - Ruskie pierogi ze Lwowa foto
2
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, miękkie masło oraz gorącą wodę i zagniatamy ciasto przez około 20 - 25 minut.

Długi czas wyrabiania sprawi, że ciasto będzie elastyczne, delikatne i aksamitnie gładkie. Ogromną zaletą tego ciasta jest to, że nie wysycha podczas lepienia
Krok 2 - Ruskie pierogi ze Lwowa foto
3
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy koła za pomocą szklanki.
Krok 3 - Ruskie pierogi ze Lwowa foto
4
Na każdy kawałek ciasta nakładamy solidną porcję farszu i lepimy pierożki, które układamy na lnianej ściereczce.
Krok 4 - Ruskie pierogi ze Lwowa foto
5
Pierożki wrzucamy partiami na osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki masła i gotujemy około 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierożki odcedzamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy, aby obciekły z wody.

Pierożki podajemy otulone zeszkloną cebulką - koniecznie na maśle! Smak całości dopieści kleks gęstej śmietany ;)

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Ruskie pierogi ze Lwowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 20.11.2015 14:26
Przepis babciny - przywieziony jeszcze ze Lwowa :D
Ewa Wojtaszko 11.11.2015 21:44
ciekawi mi dlaczego ze Lwowa? :) ogólnie takie pierożki bardzo lubię:)
dollce 11.11.2015 18:47
smakowite ;)
Futka 11.11.2015 11:40
Dziękuję i smacznie polecam :*
Aleksandra/Olcia 11.11.2015 09:28
ruskie to codziennie bym jadła !
slodkieniebo 11.11.2015 08:19
Mmmm.... pierożki ruskie uwielbiam! Niestety jako jedyna w domu więc zawsze robię mała porcje.
w mojej kuchni 11.11.2015 08:04
do ulubionych poszły
w mojej kuchni 11.11.2015 08:03
smaczne danie do zjedzenia
Ewelina1991 11.11.2015 07:40
uwielbiam ruskie pierogi
Franciszek 11.11.2015 00:12
pyszne pierogi
Iwusia 10.11.2015 23:02
śliczne te pierogi
halina17 10.11.2015 21:34
Dobre pierogi.
mirosława4 10.11.2015 21:34
zjadłabym :)
mileneczka5 10.11.2015 21:25
smaczne pierożki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak