Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie pierogi po raz kolejny w innej wersji.

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 500 g
mąka ziemniaczana 2 łyżki
woda ciepła 1/2 szkl
mleko 2% 1/2 szkl
olej 2 łyżki
sól 1 łyżeczka

Farsz

kartofle 500 g
twaróg 500 g
skwarki 4 łyżki
smalec 4 łyżka
szczypiorek 2-3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
szałwia 1 łyżka
cebula 1/2 szt

Porada

Ciasto jest bardzo elastyczne ,łatwo się wałkuje, nie przykleja się do stolnicy , a po ugotowaniu jest bardzo delikatne i smaczne . Dodatek szałwii do smalcu ze skwarkami , nada mu fajnego aromatu.Polecam!

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie pierogi po raz kolejny w innej wersji.

Kroki postępowania

1
Obie mąki przesiewamy na stolnicę , dodajemy olej , dobrze ciepłą wodę , podgrzane mleko oraz sól .zagniatamy ciasto , przykrywamy ściereczką i zostawiamy aby odpoczęło na 20 minut.
Krok 1 - Ruskie pierogi po raz kolejny w innej wersji. foto
2
Obieramy kartofle , gotujemy do miękkości , po ugotowaniu odcedzamy , studzimy i rozdrabniamy tłuczkiem do kartofli.Dodajemy ser , razem ubijamy.Solimy , pieprzymy.
Krok 2 - Ruskie pierogi po raz kolejny w innej wersji. foto
3
Rozpuszczamy dwie łyżki smalcu i dwie łyżki skwarków , dodajemy do farszu, mieszamy.
Krok 3 - Ruskie pierogi po raz kolejny w innej wersji. foto
4
Siekamy szczypiorek , wrzucamy do farszu , mieszamy ponownie.
Krok 4 - Ruskie pierogi po raz kolejny w innej wersji. foto
5
Ciasto rozwałkowujemy , wykrawamy koła , nakładamy po kulce farszu , wielkości orzecha włoskiego.
Krok 5 - Ruskie pierogi po raz kolejny w innej wersji. foto
6
Brzegi ciasta dokładnie zlepiamy . Pierogi wrzucamy na wrzątek , po wypłynięciu gotujemy jeszcze 4 minuty .Szałwię siekamy na małe kawałki . Przed podaniem pierogi polewamy resztą smalcu ze skwarkami i cebulką oraz szałwią.
Krok 6 - Ruskie pierogi po raz kolejny w innej wersji. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 26.06.2015 16:26
zniknęły bardzo szybko:)
halina17 23.06.2015 18:50
Smaczne pierogi.
Anna133 23.06.2015 18:43
też muszę znów zrobić
Bernadeta1 23.06.2015 18:37
pyszne jedzonko
pestka 23.06.2015 17:59
wyglądają bardzo smacznie
wirtualnykucharz 23.06.2015 17:49
Przepyszne pierogi
Czarnula666 23.06.2015 17:37
Wyglądaja pysznie, ciekawe jak smakują :)
Łukasz15 23.06.2015 17:11
Ale pysznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak