Przepis i sposób przygotowania na: Rurki francuskie z kremem waniliowym
Wałkować w jednym kierunku, składając ciasto co najmniej 4 razy, im więcej tym ciasto będzie lepsze. Trzeba pamiętać, aby wałkować zawsze w jednym kierunku.
Wycinać paski, owijać nimi foremki do rurek, posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec, aż się zarumienią. Po upieczeniu delikatnie zdjąć z foremek i poczekać, aż ostygną.
KREM
Zagotować mleko, dodać kaszę i gotować przez ok. 10 min. Tłuszcz utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem, a następnie dodawać stopniowo ostudzoną kaszę. Ucierać do uzyskania jednolitej masy.Cukier waniliowy można zastąpić olejkiem zapachowym lub prawdziwą wanilią według własnych upodobań.
Rurki nadziewać przy użyciu rękawa cukierniczego lub szprycy. Można je polać polewą lub posypać cukrem pudrem.