Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruote z pesto i serem Mimolette

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

makaron 400 g (Ruote)

PESTO

bazylia świeża 1 drzewko
natka pietruszki 1 pęczek
oregano świeże 1 mały pęczek
migdały prażone 70 g
czosnek 3 ząbki
ser mimolette 70 g
oliwa ok. 200 ml
Pieprz czarny Prymat w młynku
sól do smaku

DODATKI

ser mimolette
bazylia świeża

Porada

* Część pesto możemy przełożyć do słoiczka, zalać wierzch oliwą i przechowywać w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Ruote z pesto i serem Mimolette

Kroki postępowania

1
Moja mała wariacja na połączenie włoskiego smaku makaronu Ruote i aromatycznego pesto z trzech ziół z francuskim serem Mimolette o słodkim, orzechowym smaku, była cudownym doznaniem dla kubków smakowych. Danie z pewnością zasmakuje wszystkim lubiącym wyraziste i aromatyczne potrawy :)

PRZYGOTOWANIE:

Listki bazylii, pietruszki i oregano oddzielamy od łodyżek.

Prażone migdały mielimy w rozdrabniaczu lub rozbijamy drobno w moździerzu.

Ser Mimolette (twardy, dojrzewający min. 7 miesięcy) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Krok 1 - Ruote z pesto i serem Mimolette foto
2
Następnie do rozdrabniacza dodajemy ząbki czosnku, listki trzech ziół i część oliwy z oliwek - miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia, ale nie do całkowitego zmiksowania na jednolitą masę (zioła muszą być w małych kawałkach).
Krok 2 - Ruote z pesto i serem Mimolette foto
3
Następnie do rozdrobnionych ziół dodajemy zmielone wcześniej migdały, starty ser Mimolette, pozostałą część oliwy z oliwek i ponownie miksujemy (dosłownie przez chwilę) dla odpowiedniego połączenia składników.

Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron Ruote gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z pesto.

Całość posypujemy dodatkową ilością startego (wraz ze skórką) sera Mimolette i świeżymi listkami bazylii

Życzę smacznego! :)

Krok 3 - Ruote z pesto i serem Mimolette foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justynkag 21.06.2015 14:36
Pyszne i pięknie prezentujące się danie
dom-agi 21.06.2015 14:15
Wygląda pysznie!
Gracer 21.06.2015 12:48
smaczne danie
Maridka19 21.06.2015 12:33
Bardzo zdrowe i smaczne danie .
Renata9 21.06.2015 11:52
Pyszne jedzonko
bertpvd 21.06.2015 11:27
piękne i pewnie bardzo smaczne danie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak