Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różowa zupa zakochanych lub po prostu Zupa z czerwonej kapusty i buraczków

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraczki cwikłowe 2 sztuki
ziemniaki 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny z połowy
jabłko 1 sztuka
około
mleko 1/3 szklanki
śmietanka 1 łyżka do podania
sól, pieprz do smaku
oliwa około 3 łyżki
bulion warzywny ok 300 ml
cebula czerwona 1 sztuka
kapusta czerwona 0,5 główki

Przepis i sposób przygotowania na: Różowa zupa zakochanych lub po prostu Zupa z czerwonej kapusty i buraczków

Buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy około 300 ml wody i gotujemy ok 15-20 minut. Cebulę obieramy i razem z czosnkiem drobno kroimy. W garnku na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem . Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka i podsmażamy około 5 minut. Obrane jabłko i ziemniaki kroimy w kostkę. Wodę z buraczków odcedzamy do miseczki i zakwaszamy ją sokiem z cytryny. Buraczki razem z ziemniakami i jabłkiem dodajemy do garnka z kapustą i cebulą. Zalewamy bulionem tak by przykryła warzywa. Dusimy pod przykryciem aż jabłka się rozpadną. Miksujemy warzywa, dodajemy wodę z buraczków. Całość ogrzewamy dodając mleko. Doprawiamy.

Zupę podajemy polaną śmietaną i posypaną poszatkowaną surową kapustą.

Zdrowa, pyszna , różowa zupa, w sam raz na wspólną kolację lub obiad.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pierniczkowo 14.01.2014 11:08
czerwonej kapusty z burakami jeszcze nie łączyłam zupie, muszę taką zrobić :)
2milutka 14.01.2014 09:29
bardzo fajny ma kolor;)
dodi 14.01.2014 08:31
fajna zupka
gosia1988 14.01.2014 08:11
na pewno smaczna
gusia1000 14.01.2014 00:09
Lubię taką.
norweska20 14.01.2014 00:03
ciekawe składniki ..pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak