Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
mąka pszenna 1 szkl
cukier kryształ 1 szkl
proszek do pieczenia 1 szkl
woda 1/3 szkl
barwnik różowy lub czerwony
Krem:
śmietana kremówka 300 ml
cukier kryształ 1/2 szkl
serek mascarpone 250 g
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym

Kroki postępowania

1
Białka oddzielam od żółtek i ubijam je razem z cukrem na sztywną pianę.
Krok 1 - Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym foto
2
Do piany białkowej dodaję przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, żółtka i wodę. Mieszam na niewielkich obrotach miksera do połączenia się składników.
Krok 2 - Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym foto
3
Do ciasta biszkoptowego dodaję barwnik różowy lub czerwony (czerwonego mniej). Polecam barwnik w żelu lub płynie. Mieszam do jednolitego koloru.
Krok 3 - Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym foto
4
Masę wylewam na dużą blachę (ja wykorzystuję tę z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 4 - Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym foto
5
Ciasto piekę ok. 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 75st.C. Jeszcze ciepłe przekładam na ściereczkę, odrywam papier do pieczenia i zwijam ciasto razem ze ścierką. Dzięki temu łatwiej będzie nadać kształt roladzie. Pozostawiam do ostygnięcia.
Krok 5 - Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym foto
6
Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wrzątku (ok.1/3 szkl) i studzę. Zimną śmietankę ubijam razem z cukrem. Następnie dodaję powoli serek mascarpone, mieszając mikserem. Żelatynę dodaję wlewając cienką strużką do kremu i cały czas mieszając.
Krok 6 - Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym foto
7
Ostrożnie odwijam ciasto ze ściereczką, przekładam na folię aluminiową, pokrywam równą warstwą kremu, zostawiając ok. 3 cm wolnego brzegu. Zwijam roladę.
Krok 7 - Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym foto
8
Ciasto zawijam ściśle w folię aluminiową i schładzam w lodówce ok. 2 godzin, by żelatyna w kremie stężała.
Krok 8 - Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym foto
9
Wierzch ciasta posypuję glukozą lub mlekiem w proszku. Roladę kroję w grube plastry.
Krok 9 - Różowa rolada walentynkowa z lekkim kremem śmietankowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 10.03.2014 09:11
świetnie wygląda
Kuchenka 05.09.2013 16:13
świetne :D
gosia1988 01.08.2013 11:24
pięknie wygląda i pewnie bardzo pyszna
fotoviderek 01.06.2013 07:33
Pomysł wspaniały :)
Kasia36 30.05.2013 22:43
Pomysłowa, pięknie wygląda
malaczarna23 15.04.2013 08:57
piękna rolada:) i napewno przepyszna
caralajna 30.03.2013 08:12
piękny efekt, aż miło popatrzeć :)
arbuzowo 27.03.2013 22:44
Pięknie wygląda i zapewne też nieźle smakuje
Poison1988 27.03.2013 19:13
wygląda cudownie :)
Luki 27.03.2013 12:19
Fantastyczne ciacho
Wiesława1 27.03.2013 12:10
wygląda ciekawie
Magda24 27.03.2013 11:52
ładna ta rolada
Agnieszka_B 26.03.2013 21:36
Uwielbiam rolady!! Ale w takim kolorze nie jadłam :D
-Natka- 26.03.2013 21:34
Walentynki co prawda już dawno za nami, ale na kawałek takiej roladki skusiłabym się nawet bez okazji. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak