Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki babci Stasii

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 0,5 kg
margaryna 0,25 kg
śmietana 0,5 szklanki
drożdże 3 dkg
jajko 2 sztuki
sól do smaku
mleko 3 łyżki

Dodatki

jajko 1 sztuka
powidła śliwkowe
cukier kryształ
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki babci Stasii

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Zagnieć ciasto z mąki, margaryny, śmietany, 2 jajek, odrobiny soli i przygotowanych drożdży. Z gotowego ciasta zrób gruby wałek.
Krok 1 - Rożki babci Stasii foto
2
Podziel na równe części.
Krok 2 - Rożki babci Stasii foto
3
Jedną porcję rozwałkuj na koło o średnicy ok. 25 cm. Resztę ciasta włóż chwilowo do lodówki.
Krok 3 - Rożki babci Stasii foto
4
Podziel koło na 8 części i nakładaj po łyżeczce powideł na każdy trójkąt.
Krok 4 - Rożki babci Stasii foto
5
Ubij jedno jajko.
Krok 5 - Rożki babci Stasii foto
6
Na talerzu wymieszaj cukier z kolorową posypką. Gotowe, zawinięte rożki maczaj w jajku a następnie w cukrze.
Krok 6 - Rożki babci Stasii foto
7
Rożki zawijamy w kierunku wierzchołka trójkąta. Powtórz to z resztą przygotowanych porcji.
Krok 7 - Rożki babci Stasii foto
8
Rożki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 st przez około 20 minut (aż będą złociste).
Krok 8 - Rożki babci Stasii foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 28.07.2015 19:03
pysznie wygladają
Adamorek 28.07.2015 16:43
sa naprawde nieze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak