Przepis i sposób przygotowania na: Rozeta z marcepanem
Drożdże rozpuścić w podgrzanym mleku z cukrem, szczyptą soli, masłem, dodać trochę mąki zamieszać i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 40 min. Dodać resztę mąki, jajko i zagnieść dobrze wyrobione i gładkie ciasto, aż będzie odchodzić od rąk. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 2 godz. Posiekać bakalie. Marcepan zagnieść z 8 dag cukru pudru. Rozwałkować na prostokąt 40 x 30 cm i posypać pozostałym cukrem pudrem. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto drożdżowe. Na nim ułożyć marcepan, posypać bakaliami i zwinąć w rulon, który kroimy na kawałki ok.5 cm . Układamy je w natłuszczonej formie do tortów jeden obok drugiego, stroną przecięcia do góry. Pieczemy w temp. 200C przez ok. 40 min. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać bakaliami. Mniam :)