Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różany mazurek

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Różany mazurek

Kroki postępowania

1
Prostokątna tortownica
Ciasto:
• 300 gram mąki,
• 80 gram masła
• 90 gram margaryny,
• 4 żółtka,
• 4 łyżki cukru pudru,
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
• Szczypta soli
Dodatkowo:
• Około 0,5 małego słoika konfitury różanej kupnej lub własnej produkcji ( u mnie domowy wyrób ),
• Płatki migdałowe do posypania,
• Białko do smarowania
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Prostokątna tortownica
Ciasto:
• 300 gram mąki,
• 80 gram masła
• 90 gram margaryny,
• 4 żółtka,
• 4 łyżki cukru pudru,
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
• Szczypta soli
Dodatkowo:
• Około 0,5 małego słoika konfitury różanej kupnej lub własnej produkcji ( u mnie domowy wyrób ),
• Płatki migdałowe do posypania,
• Białko do smarowania
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta.
Krok 1 - Różany mazurek foto
2
Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe schładzamy około 0,5 godzimy.
Krok 2 - Różany mazurek foto
3
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części mniej więcej w proporcji 1/3 i 2/3 . Większą część wałkujemy i wykładamy spód tortownicy.
Krok 3 - Różany mazurek foto
4
Z drugiej części wykonujemy pojedynczy wałek, (który służy do wykonania obramowania) oraz zarys róży. Miejsca gdzie przykładamy wałek oraz roże smarujemy wcześniej białkiem.
Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut w 180˚C.
Krok 4 - Różany mazurek foto
5
Upieczone ciasto studzimy.
Przestudzone ciasto smarujemy konfiturą różaną. Całość posypujemy płatkami i gotowe.
Krok 5 - Różany mazurek foto
6
Walentynki kojarzą mi się z kwiatami ( róże, tulipany). Myślę, że takie ciasto słodkie, kruche i pachnące różą może konkurować z żywymi kwiatami:).

Dodatkowo przepis możemy wykorzystać na Wielkanoc. Wówczas tylko pomijamy wykonanie kwiatu.
Krok 6 - Różany mazurek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.02.2014 00:30
Tylko taki piec na święta.
gibli 24.02.2014 16:35
świetnie wygląda
Kejti 21.02.2014 11:02
Świetnie wygląda :-)
Kolorowa 20.02.2014 20:53
Zrób mi taki !...no dobra sama spróbuję ;p
probofka 20.02.2014 18:08
przepiękny :)
Gabi44 20.02.2014 16:56
Jadwiga znowu mnie zaskakujesz,piękny mazurek.
pierniczkowo 20.02.2014 10:32
piękny mazurek :)
IZABELA29 20.02.2014 08:35
bardzo efektownie wygląda
stokrotka 20.02.2014 08:24
bardzo fajny przepis
Edith85 20.02.2014 07:29
super, na Wielkanoc można zrobić z jajeczkami albo zajączkiem zamiast kwiatów :)
Adamorek 20.02.2014 00:09
zrobię na Wielkanoc
norweska20 20.02.2014 00:04
wyszedł rewelacyjnie
Niki22 19.02.2014 23:56
aż szkoda go kroić :)
paulina2157 19.02.2014 23:47
musi być naprawdę wyśmienity
Mniam 19.02.2014 23:42
Rewelacyjny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak