Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladkowe krążki w waflu (ziemniaczano – pieczarkowe)

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

ziemniaki 700 g
pieczarki 200 g
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
wafle tortowe 4 sztuki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
olej do smażenia

Na panierkę

jajko 2 sztuki
mleko 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 15 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Roladkowe krążki w waflu (ziemniaczano – pieczarkowe)

Pieczarki, cebulę, czosnek obrać, umyć i bardzo drobno posiekać. Doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju – do całkowitego odparowania soków.
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować z osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę, doprawić przyprawami i wymieszać.
Gorące rozsmarować na waflach (bardzo ważne jest aby ziemniaki były gorące – wafle namiękną i bez problemu pięknie będą się zwijały).
Na ziemniaki wyłożyć podsmażone pieczarki.
Wafle zwinąć w roladę, zawinąć w papier do pieczenia lub w papier śniadaniowy i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Roladę wyjąć, pokroić w krążki grubości około 1 – 1,5 cm.
Jajka i mleko lekko posolić i popieprzyć – roztrzepać.
Krążki maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu. Podawać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 21.03.2015 10:03
Też takie robię :) są pyszne! Ja w sam środek daję jeszcze ogórka kiszonego albo paprykę konserwową :)
IZABELA29 21.03.2015 09:52
muszę kiedyś zrobić
Maridka19 21.03.2015 07:58
Ciekawy przepis :)
Aleksandra/Olcia 21.03.2015 07:52
świetna przekąska mniam
Malinka 21.03.2015 07:42
Smaczny pomysł!
AgaS10 21.03.2015 07:28
Super pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak