Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z polędwicy z makaronem i botwinką

2.0
(2)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Letni obiad z delikatną polędwicą wieprzową w postaci roladek. Do nadzienie użyłam bardzo fajnego makaronu mini kokardki oraz łodyżek botwiny. Roladki zawinięte są w liście. Całość fajnie się łączy. Roladki są delikatne i na pewno będą smakować.

Składniki:

Składniki:

polędwica wieprzowa 1 sztuka
botwinka 1 pęczek
makaron kokardki 100 gramów
mozzarella 125 gramów
Sól morska ziołowa Prymat w młynku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 szczypta
olej rzepakowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z polędwicy z makaronem i botwinką

Polędwicę kroję na plastry 2,5 cm grube. Rozbijam delikatnie przez folię tłuczkiem albo ręką. Posypuje solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Z liści botwiny odrywam grubą łodyżkę, która przechodzi przez środek liścia. Łodyżki kroję na małe kawałki i przesmażam na oleju aż zmiękną. Doprawiam solą, pieprzem. Mozzarelle kroję na małe kawałki. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie i odcedzam. Na rozbitej polędwicy układam ser mozzarella, dodaję przesmażone łodyżki botwiny, i makaron. Zwijam mięso w roladę ciasno. Obkładam liściem botwiny i spinam wykałaczką. Roladki smażę około 10 minut na oleju na wolnym ogniu. Obracam z każdej strony. Jest to delikatne mięso i nie wymaga długiego smażenia. Podczas smażenia wyjmuję wykałaczki z roladek żeby nie przeszkadzały kiedy je obracam na patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak