Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 500 g
pieczarki 500 g
bakłażan 1
sok z cytryny
sól
pieprz
oliwa do smażenia
masło do smażenia
kremówka 200 g
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 3/2 łyżeczki
bazylia świeża do dekoracji
ziemniaki do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Solimy je z obu stron i odstawiamy na 15 minut, a później osuszamy papierowymi ręcznikami. Następnie skrapiamy go sokiem z cytryny i oliwą, oprószamy pieprzem
Krok 1 - Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym foto
2
Grillujemy go z obu stron na patelni grillowej. Należy pamiętać, żeby nie dawać zbyt dużo jakiegokolwiek tłuszczu, bo bakłażan mocno go chłonie. Schab rozbijamy na cienkie kotlety, solimy i pieprzymy z obu stron. Następnie z jednej strony oprószamy go słodką papryką i ziołami prowansalskimi, układamy po 1-2 plastry grillowanego bakłażana i zwijamy roladki. Roladki smażymy na rumiano na oleju na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła, roladki wtedy nabiorą ładnego, złotego koloru.
Krok 2 - Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym foto
3
Pieczarki kroimy w półplasterki (mniejsze w plasterki). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pieczarki i smażymy je na złoty kolor. Gdy pieczarki będą prawie gotowe dodajemy bazylię oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 3 - Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym foto
4
Do pieczarek dodajemy śmietanę i całość jeszcze chwilkę smażymy na wolnym ogniu.
Krok 4 - Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym foto
5
Roladki podałam z młodymi ziemniakami na sosie pieczarkowym udekorowane świeżą bazylią. Życzę smacznego :)
Krok 5 - Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 21.04.2014 16:12
doskonale zrolowane
Lidzia 03.04.2014 15:21
Piękne i smaczne.
migotka28 07.07.2013 22:09
fajny pomysł na schabik
msmors 07.07.2013 12:26
twoje przepisy są zawsze superowe
Ola1984 07.07.2013 09:10
Kasiu, roladki wyszły przepysznie :)
Magula 06.07.2013 22:32
bardzo fajne roladki, uwielbiam Twoje przepisy
Megg 06.07.2013 21:31
wyglądają bardzo apetycznie
bogusia19 06.07.2013 21:31
bardzo dobre
wyattearp 06.07.2013 21:25
pyszności !!!!!!!!
dodi 06.07.2013 21:08
zjadłabym mniam
Dorota76 06.07.2013 21:05
super się prezentuje
IZABELA29 06.07.2013 19:57
arcydzieło :)
agnieszka214 06.07.2013 19:38
roladki sa zawsze pyszne
treonina 06.07.2013 19:24
z przyemnością spróbuję!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak