Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z brzoskwinią duszone w winno-porowym sosie

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 sztuka
brzoskwinie 1 sztuka
por 1 sztuka
serek mascarpone 2 łyżki
mięta kilka gałązek
boczek parzony 4 plastry
bulion drobiowy 250 ml
wino białe wytrawne 50 ml
olej roślinny 2 łyżki
masło 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
mąka pszenna 1 łyżeczka

Porada

Rady Idealnie smakują z kieliszkiem białego wina.Polecam na romantyczną kolację we dwoje. Serek mascarpone zastąpisz zwykłym serkiem białym do smarowania pieczywa,potrawa będzie tańsza a smak porównywalny.Można zamienić również na ricottę.

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z brzoskwinią duszone w winno-porowym sosie

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka umyć podzielić na dwie porcje, rozbić tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy.
Krok 1 - Roladki z brzoskwinią  duszone w winno-porowym sosie foto
2
Oprószyć solą i pieprzem posmarować serkiem mascarpone z jednej strony, ułożyć pokrojone na cząstki brzoskwinie,oraz po kawałku pora-resztę pokroić w krążki. Posypać rozerwanymi w kawałeczki listkami świeżej mięty
Krok 2 - Roladki z brzoskwinią  duszone w winno-porowym sosie foto
3
całość zrolować, zawinąć w cienkie plastry boczku i spiąć wykałaczkami
Krok 3 - Roladki z brzoskwinią  duszone w winno-porowym sosie foto
4
Na patelni rozgrzać olej obsmażyć roladki z każdej strony aby były lekko rumiane przełożyć do rondla razem z olejem w którym się dusiły, wlać bulion drobiowy oraz białe wino i dusić pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu. Roladki wyjąć z wywaru, odłożyć na talerz.
Krok 4 - Roladki z brzoskwinią  duszone w winno-porowym sosie foto
5
Resztę pora pokrojonego w krążki zeszklić na łyżce masła dodać do wywaru z mięsa, mąkę pszenną rozrobić w malutkiej ilości wody zagęścić sos doprawić do smaku sola i pieprzem. Roladki podawać gorące polane sosem. Idealnie smakują z kieliszkiem białego wina.
Krok 5 - Roladki z brzoskwinią  duszone w winno-porowym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 29.08.2014 16:18
mniam!!!! pyszniutkie!!!
anemon 27.08.2014 22:14
Smaczny pomysł.
Wiesława1 27.08.2014 21:09
pysznie przyrządzone
everay 27.08.2014 13:56
świetnie wygląda
mirosława4 27.08.2014 12:11
jak pięknie podane :)
Rysia 27.08.2014 12:05
Bardzo lubię takie smaki.Pyszne roladki.
w mojej kuchni 27.08.2014 10:49
pyszny obiad don zjedzenia będzie
Wiktoria29 27.08.2014 09:58
bardzo pomysłowe danie
Renata9 27.08.2014 09:56
jakie pyszne roladki
Ewelina1991 27.08.2014 09:31
smakowicie wyglądają te roladki
IZABELA29 27.08.2014 09:06
jakie ładne słoneczne zdjęcie i roladki niczego sobie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak