Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki bakłażanowe z fetą, ziołami i suszonymi pomidorami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt.
mięta świeża siekana 2 łyżki
natka piertuszki siekana 2 łyżki
suszone pomidory połówki 5-7 szt.
olej do smażenia
feta 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki bakłażanowe z fetą, ziołami i suszonymi pomidorami

Kroki postępowania

1
Bakłażana kroimy na cienkie plastry.

Plastry posypujemy solą i odstawiamy na 30 min., opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
Krok 1 - Roladki bakłażanowe z fetą, ziołami i suszonymi pomidorami foto
2
Ser rozdrabniamy w miseczce, dodajemy świeże zioła, mieszamy.

Pomidory kroimy w paski.`
Krok 2 - Roladki bakłażanowe z fetą, ziołami i suszonymi pomidorami foto
3
Na każdym plastrze bakłażana rozsmarowujemy porcję ziołowego sera, a na serze układamy paski pomidora.

Rolujemy i związujemy nitką.
Krok 3 - Roladki bakłażanowe z fetą, ziołami i suszonymi pomidorami foto
4
Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i obsmażamy roladki z każdej strony.
Krok 4 - Roladki bakłażanowe z fetą, ziołami i suszonymi pomidorami foto
5
Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy do nich tłuszcz pozostały ze smażenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 15-20 min.
Krok 5 - Roladki bakłażanowe z fetą, ziołami i suszonymi pomidorami foto
6
Pyszne zarówno jako ciepła jak i jako zimna przystawka.
Krok 6 - Roladki bakłażanowe z fetą, ziołami i suszonymi pomidorami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 06.04.2014 19:52
bardzo dobre
Kejti 26.03.2014 23:03
Fajne roladki,zjadłabym :-)
Klausia 18.02.2014 12:19
ciekawy pomysł :)
irenka 13.01.2014 20:38
na pewno przepyszne roladki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak