Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada ze schabu z ogóreczkami konserwowymi i papryką

5.0
(60)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim czas spędzony z rodziną i najbliższymi. Świąteczna rolada ze schabu to doskonały pomysł na obiad, który można podać pierwszego dnia świąt. Mięso przygotowane zgodnie z poniższym przepisem jest niezwykle soczyste. Na zimno świetnie smakuje jako dodatek do kanapek.

Składniki:

schab 1,5 kilograma
papryka czerwona 1 sztuka
ogórki konserwowe Smak 10-15 sztuk
czosnek 5 ząbków
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
oliwa 4 łyżki
rozmaryn kilka gałązek
pieprz kolorowy pół łyżeczki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat kilka ziaren
sól do smaku
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada ze schabu z ogóreczkami konserwowymi i papryką

Rolada ze schabu bez kości z dodatkiem papryki i ogórków konserwowych to doskonały pomysł na świąteczny obiad. Kluczem do osiągnięcia idealnego wyglądu dania jest przygotowanie wcześniej sznurków, którymi zwiążemy wszystko w idealną całość.

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak zrobić roladę ze schabu z ogórkami konserwowymi
  • czym faszerować roladki schabowe
  • co przygotować na świąteczny obiad

1. Mięso umyj i wysusz. Schab rozkrój na prostokąt i lekko rozbij tłuczkiem. Oliwę połącz z solą, pieprzem, rozmarynem i papryką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj. Marynatą natrzyj mięso i wstaw do lodówki na około godzinę. 

2. Paprykę pokrój w cienkie paseczki. Podsmaż na maśle do miękkości. Na zamarynowany schab wyłóż podsmażoną paprykę, pokrojone w paski ogóreczki i zwiń ciasno mięso, tworząc roladę. Zwinięte mięso zwiąż sznurkiem, aby się nie rozpadło. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.

3. Przed włożeniem rolady do piekarnika ponownie natrzyj ją oliwą i posyp papryką. Na wierzchu poukładaj gałązki rozmarynu i kulki pieprzu kolorowego. Tak przygotowane mięso włóż do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. Piecz roladę około 40 minut, następnie zdejmij folię i piecz dodatkowe 20 minut, podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.

 

Gotową roladę pokrój i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z ugotowanymi ziemniakami i surówką z białej kapusty.

Wystudzone mięso możesz użyć jako dodatek do kanapek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak