Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada zbitą śmietaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka 6 łyżek
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 30% 0,5 litra
fix do śmetany 1 szt
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada zbitą śmietaną

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po kolei żółtka i cukier , po jednej łyżce mąki, na koniec proszek do pieczenia.
Dzielimy ciasto na pół, do jednej połowy dajemy 1 łyżkę mąki, a do drugiej kakao, delikatnie mieszamy, wylewamy na formę wyłożoną pergaminem, mieszamy widelcem, aby powstały esy floresy, pieczemy około 20 minut , jeszcze gorący biszkopt przekładamy na ściereczkę, posypujemy cukrem i zwijamy.
W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem i fiksem na sztywno, trzeba uważać, aby nie przebić śmietany.
Przekładamy roladę śmietaną i zwijamy,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolajka 17.12.2012 10:06
na prawdę warto ją robić, zamiast fiksa można dodać galaretkę :)
tessinka 16.12.2012 21:36
Pyszności
czarnyaniol1990 16.12.2012 21:22
pyszne :)
Henryka2 16.12.2012 19:39
Ciekawy pomysł z dwukolorowym ciastem.
Silver Teaspoon 16.12.2012 19:05
apetycznie wygląda
Goya 16.12.2012 18:55
super
Simeo 16.12.2012 18:53
super
Anula 16.12.2012 18:41
Jak z cukierni:)
Iwka 16.12.2012 18:36
uwielbiam
kala9287 16.12.2012 18:10
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak