Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z masą truflową

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 5 szt
mąka pszenna 5 łyżek
cukier kryształ 5 łyżek
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

krem

masło 1 kostka
cukier kryształ 1/2 szklanki
jajko 3 szt
cukierki trufle 20 dkg
spirytus 1/2 kieliszka
banan 2 szt

do nasączenia

nalewka orzechowa 1/2 kieliszka
woda 1/3 szklanki

do posypania

kakao

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z masą truflową

Kroki postępowania

1
Z podanych składników przygotować biszkopta. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na blaszce 45x30cm. Upieczonego biszkopta przykryć ściereczką i razem z papierem zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu. Kiedy wystygnie, rozwinąć i zdjąć papier.
Krok 1 - Rolada z masą truflową foto
2
Całe jajka ubić z cukrem, a potem ubijać na parze. Kiedy będą gorące dodać pokruszone cukierki i miksować aż połączą się z jajkami. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce masę truflową. Pod koniec ucierania dodać spirytus. Biszkopta nasączyć, potem rozsmarować masę i rozłożyć pokrojone w plasterki banany.
Krok 2 - Rolada z masą truflową foto
3
Biszkopta z masą zwinąć, wierzch posypać kakao. Całość schłodzić w lodówce. Smacznego :)
Krok 3 - Rolada z masą truflową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 13.04.2015 11:58
Widzę, że byśmy się polubiły z tą roladą :)
R'n'G Kitchen 12.04.2015 18:19
Super! Musi być nieziemsko pyszna
Małgorzata Pin 12.04.2015 12:59
Oj już bym zjadła kawałeczek.
Aleksandra/Olcia 12.04.2015 12:43
bardzo fajny pomysł na ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak