Przepis i sposób przygotowania na: Rolada porzeczkowa Zewy
Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i barwnikiem, dodawać po żółtku i ubijać. Dodać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na papierze, rozsmarować je i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Biszkopt piec 20 minut, a potem wyłożyć go na ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i zawinąć biszkopt w roladę razem ze ściereczką. Biszkopt wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem i mascarpone, dodać obrane z szypułek porzeczki i delikatnie wymieszać. Rozprowadzić śmietanę na biszkopcie i zawinąć roladę (zwijać szerszy bok).
Gotową roladę odstawić do lodówki do ścięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować porzeczkami i miętą.