Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada porzeczkowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 szt
cukier 5 łyzek
mąka pszenna 4 łyżki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa porzeczkowa

mleko 1/4 litra
masło 0,5 szt
cukier puder do smaku
alkohol do smaku
czerwona porzeczka 4 łyżki
biała czekolada 1 szt
budyń śmietankowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada porzeczkowa

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36. Zwijamy w ścierkę i studzimy.
Masa porzeczkowa:
Na mleku gotujemy budyń. Studzimy i ucieramy z masłem, cukrem pudrem, alkoholem. Czerwoną porzeczkę miażdżymy łyżką i gotujemy ciągle mieszając do 8 minut. Przecieramy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przetartą porzeczkę i chłodną czekoladę łączymy z masłem. Przekładamy masą roladę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 14.08.2015 10:31
fajna rolada
Jagódka77 13.08.2015 07:04
ciekawy pomysł na pyszne ciasto
Aga-25 29.07.2015 14:47
smaczne ciacho!
MałaMi89 28.07.2015 22:34
Piszę się na kawałeczek :)
stokrotka 28.07.2015 17:56
fajny pomysł na deser
inka2012 28.07.2015 15:34
apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak