Przepis i sposób przygotowania na: Rolada drożdżowa z warzywami
1 duża papryka czerwona
kilka sztuk suszonych pomidorów
1/2 opakowania mrożonego groszku
1/3 szklanki czerwonej soczewicy
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
olej (kilka łyżek) z suszonych pomidorów do smażenia warzyw
przyprawy.
Warzywa surowe smażymy na oleju z suszonych pomidorów dodajemy przyprawy i bardzo lekko podlewamy wodą.
Dusimy pod przykryciem 15 minut.
Ciasto;
1/3 szkl ciepłego mleka
drożdże i 3 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po 15-tu minutach do naszego zaczynu dodajemy resztę składników.
Przesianą mąkę (najlepiej zacząć od 400g.), 2 jaja, letnie mleko, roztopione masło i sól.
Wyrabiamy ciasto. Jeżeli nie będzie odchodziło od ręki należy dosypać troszkę więcej mąki.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po godzinie krótko wyrabiamy, wałkujemy na prostokąt.
Kładziemy warzywa i zwijamy w roladę.
Piekłam 40 minut w 160*