Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z czekoladą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
cukier 2 łyżki
mleko ciepłe 1 szkl
cukier waniliowy 1 torebka
mąka pszenna 50 dag
jajko 2 szt
margaryna 125 g
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
nutella 230 g
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z czekoladą

Do mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wbijamy 1 jajko i wlewamy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną część ciasta rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy aby wyszło kółko, dzielimy na 4 części. Każdy powstały trójkąt dzielimy jeszcze na pół. Na każdą większą część trójkąta wykładamy łyżkę czekolady zwijamy i formujemy rogaliki. Z pozostałą częścią ciasta postępujemy tak samo. Blachę do pieczenia smarujemy margaryną, rozkładamy rogaliki, zachowując odstępy bo rogaliki w czasie pieczenia się powiększają. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 04.07.2017 20:04
pysznie wyglądają
bietka 04.07.2017 19:43
po prostu pychota : )
Janina 04.07.2017 19:18
Wspaniałe rogaliki ;))
cukiereczek 04.07.2017 18:40
pięknie wyrośnięte,puszyste i tak apetycznie wyglądające

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak