Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z dżemem lub owocami
Drożdże skruszamy do mleka, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia składników.
Do miski przesiewamy mąkę, sól, wbijamy jajka, następnie wlewamy mleko zmieszane z drożdżami i cukrem oraz miękką margarynę.
Mieszamy energicznie drewnianą łyżką do połączenia składników. Przykrywamy miskę z ciastem i wstawiamy na godzinę do lodówki do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowywać w kształt koła , a następnie na trójkąty jak pizzę, nakładamy nadzienie na trójkącik przy jego podstawie i formujemy rogaliki.
Rogaliki należy układać na wyłożonej papierem blaszce, zachowując mały odstęp, bo nasze rogaliki będą jeszcze rosły podczas pieczenia :)
Piec w 180 – 200oC przez około 10-15 minut.
Przed pieczeniem rogaliki można posmarować rozmąconym jajkiem bądź mlekiem lub posypać wierzch cukrem trzcinowym :)
Kiedy są już gotowe rozpuszczamy czekoladą w kąpieli wodnej i polewamy ją rogaliki. Uwaga - potrafią zniknąć 3 razy szybciej niż się je robi :)
Nadzienie jest uniwersalne, można zmieniać dowolnie od preferencji smakowych :)