Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe nadziane jabłkami:)
Do miseczki wlej szklankę 250ml ciepłego mleka, dodaj kostkę drożdży i 2 łyżki cukru. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży, dodaj szklankę mąki i ponownie wymieszaj. Odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Roztop kostkę masła (200g ) - przestudź.
Do misy wsyp mąkę, wlej szklankę mleka, rozpuszczone, przestudzone masło, cukier puder (4 łyżki), 2 jajka, a na końcu dodaj wyrośnięte drożdże.
Wyrób ciasto na jednolitą masę i pozostaw na godzinkę do wyrośnięcia.
Na stolnicę posypaną mąką wyłóż część ciasta, rozwałkuj omączonym wałkiem na cienki placek. Rozkrój ciasto po średnicy dzieląc je na trójkąciki;) Na szeroką część trójkąta kładź jabłkowe nadzienie i zwijaj rogalik. Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na chwilę do wyrośnięcia. Piecz rogaliki na złoty kolor w temperaturze 180 stopni góra/dół.
Posyp cukrem pudrem:) Postępuj tak samo z resztą ciasta, do upieczenia ostatniego rogalika:)
Życzę smacznego;)