Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe nadziane jabłkami:)

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Rano do herbaty, w południe do kawki, wieczorkiem do kakao, by po całym dniu miło się przy nich odpoczywało;)

Składniki:

Składniki:

mąka 4 szklanki
mleko ciepłe 2 szklanki
cukier 2 łyżki
drożdże 100 gramów
cukier puder 4 łyżki
jaja 2 sztuki

Do roztopienia:

masło 200 gramów

Nadzienie jabłkowe:

jabłka 6 sztuk
cukier puder 3 łyżki

Do dekoracji:

cukier puder 1 łyżka

Porada

Moje nadzienie jabłkowe: 6 umytych, obranych i drobno pokrojonych jabłek, 3 łyżki cukru pudru. Wymieszaj i odstaw na chwilę. Nadzienie gotowe;)

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe nadziane jabłkami:)

Do miseczki wlej szklankę 250ml ciepłego mleka, dodaj kostkę drożdży i 2 łyżki cukru. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży, dodaj szklankę mąki i ponownie wymieszaj. Odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Roztop kostkę masła (200g ) - przestudź.
Do misy wsyp mąkę, wlej szklankę mleka, rozpuszczone, przestudzone masło, cukier puder (4 łyżki), 2 jajka, a na końcu dodaj wyrośnięte drożdże.
Wyrób ciasto na jednolitą masę i pozostaw na godzinkę do wyrośnięcia.
Na stolnicę posypaną mąką wyłóż część ciasta, rozwałkuj omączonym wałkiem na cienki placek. Rozkrój ciasto po średnicy dzieląc je na trójkąciki;) Na szeroką część trójkąta kładź jabłkowe nadzienie i zwijaj rogalik. Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na chwilę do wyrośnięcia. Piecz rogaliki na złoty kolor w temperaturze 180 stopni góra/dół.
Posyp cukrem pudrem:) Postępuj tak samo z resztą ciasta, do upieczenia ostatniego rogalika:)
Życzę smacznego;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 14.02.2019 19:21
Porywam jednego rogaliczka :)
Dotamisio 14.02.2019 20:23
Pewnie- proszę częstuj się;)
Bożena Matuszczyk 14.02.2019 14:06
Smakowite rogaliki, do kawusi w sam raz. Z nadzieniem jabłkowym na pewno smaczne.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak