Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale z makiem (marcińskie)

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 0,5 kostki
mleko 1 szkl.
jaja 6 szt.
cukier 2 łyżki
masło 0,5 kostki
mak 10 dag
migdały 10 dag
orzechy 10 dag
cukier puder 1,5 szkl.
cukier waniliowy
kwaśna śmietana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale z makiem (marcińskie)

Masło roztopić i ostudzić. Jaja utrzeć z cukrem i dodać ostudzone masło. Drożdże roztopić w mleku. Do utartych z cukrem jaj dodajemy stopniowo mąkę następnie pozostałe mleko oraz roztopione drożdże i mieszamy do momentu gdy w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawiamy do wyrośnięcia.
mak, migdały i orzechy sparzyć w mleku, następnie całość zmielić dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz śmietanę i ucieramy na gładką masę. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na trójkąty, na każdy z nich nakładamy masę makową i formujemy w kształt rogali. Można polać lukrem z posiekanymi orzechami. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy do momentu aż się zarumienią.

Z porcji wychodzi ok 16 szt. rogali

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asia92wp 15.11.2012 11:35
zamiast robić mak można użyć gotowy z puszki:)
sara1 14.11.2012 14:46
świetne rogale
Agnieszka91 14.11.2012 14:06
uwielbiam wszystko z makiem
halina17 14.11.2012 13:07
Dobre rogale.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak