Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ROGALE TOPIONE

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 1 kg
jajko 2 szt
margaryna 250 g
drożdże 100 g
mleko 2% 18 łyżek
cukier 3 łyżki

lukier

woda 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
cukier puder 10 łyżek

Lista składników

powidła śliwkowe
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: ROGALE TOPIONE

Kroki postępowania

1
Mąkę, 2 łyżki cukru i jajka wrzucić do miski i rozmiksować.
Krok 1 - ROGALE TOPIONE foto
2
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem łyżki cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - ROGALE TOPIONE foto
3
Margarynę rozpuścić i wystudzić.
Krok 3 - ROGALE TOPIONE foto
4
Wystudzony tłuszcz dodać do mąki.
Krok 4 - ROGALE TOPIONE foto
5
Rozczyn z drożdży dodać do mąki z jajkami. Ciasto wyrabiać ręcznie lub z wykorzystaniem robota kuchennego.
Krok 5 - ROGALE TOPIONE foto
6
Wyrobione ciasto uformować w kulę i zanurzyć w garnku wypełnionym zimną wodą. Poczekać, aż ciasto wypłynie.
Krok 6 - ROGALE TOPIONE foto
7
Gotowe ciasto podzielić na cztery równe części, rozwałkować ( w razie potrzeby podsypać mąką ) a następnie wykrawać trójkąty.
Krok 7 - ROGALE TOPIONE foto
8
Trójkąty z ciasta nadziać powidłami i zawijać rogaliki.
Krok 8 - ROGALE TOPIONE foto
9
Rogale wyłożone na papier do pieczenia piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut ( do zarumienienia)
Krok 9 - ROGALE TOPIONE foto
10
Do szklanki wsypać cukier puder, dodać wodę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i lukrować rogale. Na koniec posypać kolorową posypką lub posiekanymi orzechami.
Krok 10 - ROGALE TOPIONE foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 28.08.2016 08:03
Zabieram przepis
adelajda 23.11.2015 15:37
Pyszne rogaliki :)
Pani Domu 17.11.2015 14:10
świetne rogaliki
Ewa Wojtaszko 17.11.2015 10:13
ja psą bardzo smaczne,ja przeważnie nadziewam je czekoladą
Renataj 16.11.2015 19:45
Rogale mojego dzieciństwa:) Moja Mama robiła takie ciasto, zawijała je w ręcznik kuchenny i topiła w misce z wodą - ależ to były smaczne rogale:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak