Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale solanki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna 500 gram
jajko 1 sztuka
mleko 0,5 szklanki
woda letnia 0,5 szklanki
sól 1 łyżeczka
drożdże suche 5 gram
cukier 1 łyżeczka

Pozostałe

olej
jajko
sól morska gruboziarnista

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale solanki

Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykrawamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części. Każdą z nich wałkujemy w koło i dzielimy je jak pizzę na 8 części. Każdy trójkąt smarujemy olejem i zawijamy rogale (zaczynając od szerszego końca). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Napuszone rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypujemy gruboziarnistą morską solą.
Pieczemy około 20 minut (do zezłocenia się) w 180 stopniach.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak