Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale drożdżowe z lodówki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 600 gram
sól 1 szczypta
jajko 1 sztuka
masło 1 kostka
drożdże 60 gram
śmietana 18-procentowa 250 mililitr
marmolada 20 łyżeczka
jajko 1 sztuka
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale drożdżowe z lodówki

W misce wymieszać śmietanę w temperaturze pokojowej z pokruszonymi drożdżami, roztopionym i przestudzonym masłem, solą i jajkiem. Wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać. Wygnieść elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i odstawić na godzinę do lodówki. Podzielić na porcje i rozwałkować na okrąg. Okrąg podzielić na 8 trójkątów. Na brzeg nakładać marmoladę i zwijać w rogale. Ułożyć na blaszce i posmarować jajkiem z mlekiem. Piec w 180 stopniach przez około 10-15 minut do zarumieniania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 07.05.2013 15:11
też tak robię, ale, że one nazywają się z lodówki to nie wiedziałam :D
Kate131 17.02.2013 10:38
ciekawe
Małgorzata106 28.10.2012 19:57
super
Miki 28.10.2012 19:44
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak