Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rodzynkowy żurawinowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 6 szt
mąka 2 szkl
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 2 szt
rodzynki 1 i 1/2 garści

MASA

mleko 750 ml
budyń śmietankowy 3 szt
margaryna 1 szt

DODATKOWO

dżem żurawinowy 1 szt
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Rodzynkowy żurawinowiec

Kroki postępowania

1
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku.
Krok 1 - Rodzynkowy żurawinowiec foto
2
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Rodzynkowy żurawinowiec foto
3
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Dodajemy do ciasta, dorzucamy również rodzynki, wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 35 minut w 180C.
Krok 3 - Rodzynkowy żurawinowiec foto
4
Upieczonego biszkopta kroimy na pół.
Krok 4 - Rodzynkowy żurawinowiec foto
5
Na mleku gotujemy budyń tak jak zawsze. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń miksujemy razem z margaryną na jednolitą masę.
Dolną część biszkopta smarujemy 2/3 części dżemu żurawinowego.
Krok 5 - Rodzynkowy żurawinowiec foto
6
Na dżem wykładamy 2/3 części masy budyniowej.
Krok 6 - Rodzynkowy żurawinowiec foto
7
Przykrywamy drugą częścią biszkopta. Na niego wykładamy pozostałą część masy budyniowej a na nią dżem żurawinowy. Wierzch polewamy polewą czekoladową w dowolny sposób.
Krok 7 - Rodzynkowy żurawinowiec foto
8
Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
Krok 8 - Rodzynkowy żurawinowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak