Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z dorszem atlantyckim

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki do ryby

filet z dorsza 2 szt
cytryna 1 szt
sól do smaku 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Składniki do risotto

ryż do risotto Arborio 300 g
parmezan 100 g
szalotka 2 szt
ząbek czosnku 2 szt
masło 3 kostki
wino białe wytrawne 150 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
oliwa 50 ml

Składniki na bulion drobiowy

ćwiartki z kurczaka 2 szt
włoszczyzna 1 szt
cebula biała 1 szt
ziele angielskie 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Kucharek przyprawa do potraw 2 łyżki
woda zimna 5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z dorszem atlantyckim

Kroki postępowania

1
Kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zając około 1 godzinę.. W między czasie obieramy włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę, połowę cebuli wrzucamy do garnka. Gotujemy aż warzywa zrobią się miękkie. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i, pieprz. Cały proces gotowania powinien trwać około 3-4 godzin.
Krok 1 - Risotto z dorszem atlantyckim foto
2
Dorsza myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy do lodówki na 20 minut.
Krok 2 - Risotto z dorszem atlantyckim foto
3
Szatkujemy szalotkę w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Krok 3 - Risotto z dorszem atlantyckim foto
4
W garnku/rondlu podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy szalotkę. Smażymy aż szalotka się zeszkli.
Krok 4 - Risotto z dorszem atlantyckim foto
5
Wyciągamy dorsza z lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 C i w termoobiegu pieczemy rybę przez 12-15 minut.
Krok 5 - Risotto z dorszem atlantyckim foto
6
Dodajemy ryż Arborio i mieszamy tak długo aż ryż poryje się oliwą z oliwek. Nie powinno to trwać dłużej niż 1 minutę. Dodajemy wino i mieszamy tak długo aż wino odparuje. Po odparowaniu wina dolewamy stopniowo bulion. Cały czas mieszamy. Kiedy ryż wchłonie bulion dolewamy następną łyżkę i tak tą czynność powtarzamy przez 20 minut aż ryż będzie al dente.
Krok 6 - Risotto z dorszem atlantyckim foto
7
Po 18-20 minutach wyłączamy ogień.. Mieszamy około 2 minut. Po tym czasie dodajemy 3 kostki masła, 5 łyżek świeżego parmezanu i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem
Krok 7 - Risotto z dorszem atlantyckim foto
8
Wykładamy na talerz risotto. Wyciągamy z piekarnika rybę i starając się żeby dorsz się nie połamał kładziemy na risotto rybę.
Krok 8 - Risotto z dorszem atlantyckim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joannasz3190 17.05.2015 15:56
Bardzo smakowite :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak