Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z cheddarem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej 1 łyżka
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 sztuki
białe wino 125 ml
Musztarda sarepska Prymat 1/2 łyżeczki
bulion warzywny 1 litr
ser cheddar 100 g
szczypiorek 1/2 pęczka
ryż do risotto 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z cheddarem

Kroki postępowania

1
Na oleju podsmażamy posiekaną dymkę,
Krok 1 - Risotto z cheddarem foto
2
jak się zeszkli, to dorzucamy ryż i całość ciągle mieszając smażymy przez 3 minuty. Bulion w garnuszku stawiamy na palniku obok- powinie być ciągle gorący. Na patelnię z ryżem wlewamy wino i musztardę i smażymy aż ryż wchłonie płyn, wtedy wlewamy łyżkę wazową bulionu, a jak zostanie wchłonięta przez ryż to kolejną, itd.
Krok 2 - Risotto z cheddarem foto
3
Mieszając, gotujemy ryż aż będzie miękki, zajmie to ok. 20 minut. Wtedy dodaje ser cheddar pokrojony w kostkę, mieszamy
Krok 3 - Risotto z cheddarem foto
4
podajemy gorące risotto posypane posiekanym szczypiorkiem.
Krok 4 - Risotto z cheddarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 20.02.2013 07:25
uwielbiam cheddar i ryż, pyszne danie
Juleczka20 28.10.2012 11:32
pyszniutkie
medi 28.10.2012 10:48
Apetycznie wygląda pewnie tak samo smakuje:)
ewka1978 28.10.2012 10:17
na pewno pyszne
Poison1988 28.10.2012 10:06
Uwielbiam Risotto pod każdą postacią :) Pychotka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak