Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ravioli ze szpinakiem, serem pleśniowym i sosem pieczarkowym

5.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ravioli to pierożki pochodzące z Włoch, które możemy przygotować z dowolnym farszem i sosem - podobnie jak uwielbiane przez nas pierogi. Sprawdźcie przepis na Ravioli ze szpinakiem. 

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka pszenna typ 00 300 g
jajko 5 sztuk
mąka pszenna 200 g

Farsz:

zmielony twaróg 300 g
żółtko jajek 2 sztuki
ser pleśniowy 2 łyżki
masło klarowane 1 łyżka
roztarte ząbki czosnku 2 sztuki
liście szpinaku 200 g
cebula pokrojona w kostkę 1 sztuka
bazylia świeża posiekana 1 pęczek
Przyprawa do potraw Kucharek do smaku

Sos:

masło klarowane 1 łyżka
cebula pokrojona w kostkę 1 sztuka
ząbki czosnku pokrojone w plastry 2 sztuki
sos pieczarkowy Kucharek 1 opakowanie
Pomidory suszone paski z ziołami Smak 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli ze szpinakiem, serem pleśniowym i sosem pieczarkowym

Ravioli to danie, które możecie przygotować w domu bez konieczności wychodzenia do restauracji. Robi się je bardzo podobnie jak pierogi, jednak sposób lepienia ciasta wygląda nieco inaczej (instrukcję znajdziecie w opisie przygotowania). Ravioli ze szpinakiem, serem pleśniowym i sosem pieczarkowym to wspaniałe połączenie smaków. Dodatek suszonych pomidorów do sosu sprawi, że danie będzie miało wspaniałą strukturę i będzie wyraziste w smaku.

 1. Na stolnicę przesypujemy mąkę, robimy otwór w środku, dodajemy jajka, szczyptę Przyprawy do potraw Kucharek i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut.

 

2. Na patelni na maśle smażymy cebulę, czosnek, szpinak, mieszamy i doprawiamy do smaku Przyprawy do potraw Kucharek.

3. Do miski wkładamy biały ser połączony z żółtkami, smażoną cebulę z czosnek i szpinakiem, ser pleśniowy, połowę bazylii, dokładnie mieszamy.

4. Ciasto na ravioli rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką . Wykrawamy kółka, nakładamy farsz, boki smarujemy wodą i przykrywamy drugim kółkiem ciasta, zlepiając całość. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 3-5 minut.

5. W rondelku na oleju z suszonych pomidorów smażymy cebulę, czosnek, następnie wlewamy Sos pieczarkowy Kucharek przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu i gotujemy.

6. Dodajemy suszone pomidory, bazylię i doprawiamy do Przyprawą do potraw Kucharek.

7. Ravioli podajemy z  sosem pieczarkowym z suszonymi pomidorami .

Przygotowywane dania często potrzebują dodatku, by stanowiły pełnowartościowy obiad. Sięgnijcie po przepisy Kucharka na dania z dodatkiem sosu, które uratują smak Waszych obiadów niejeden raz!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak