Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jaja 6 szt
mąka pszenna 1 szkl
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Ciasto:
wiórki kokosowe 200 g
białko 5
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
żółtko jajek 3
cukier 3 łyżki
mleko 1 szkl
masło 1
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masa
śmietana kremówka 500 ml
bita śmietana 2 op
ajerkoniak 1 szkl
biszkopty okrągłe 300 g
wiórki kokosowe 2 łyżki
biała czekolada 1
mleko 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Porada

Ciasto jest bardzo pracochłonne .Jednak warto je wykonać , bo efekt jest powalający :) Najlepiej smakuje na 2-3 dzień .

Przepis i sposób przygotowania na: RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM

Kroki postępowania

1
Jaja sparzamy , rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek .
Krok 1 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
2
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę .Możemy dodać szczyptę soli .
Krok 2 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
3
W osobnej misce ubijamy mikserem żółtka z cukrem .
Krok 3 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
4
Odmierzmy 1 szklankę mąki pszennej .
Krok 4 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
5
Przesiewamy ją przez sito razem z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ubitych żółtek .
Krok 5 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
6
Miksujemy powoli mikserem .
Krok 6 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
7
Do masy dodajemy ubita pianę z białek .
Krok 7 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
8
Miksujemy mikserem na najniższych obrotach .
Krok 8 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
9
Pieczemy biszkopt w 180 C .
Krok 9 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
10
Ciasto kokosowe:
Oddzielamy żółtka od białek , ubijamy białka na sztywną pianę .
Krok 10 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
11
Do białek wsypujemy cukier , ostrożnie miksujemy .
Krok 11 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
12
Do masy dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej , mieszamy razem .
Krok 12 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
13
Wsypujemy łyżkę mąki pszennej oraz proszek do pieczenia .
Krok 13 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
14
Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe , delikatnie mieszamy .
Krok 14 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
15
Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem , poypujemy bułką tartą , wykładamy ciasto kokosowe i pieczemy w 180 C do zrumienienia .
Krok 15 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
16
Ciasto kokosowe wyciągamy z piekarnika , odstawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Krok 16 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
17
Masa I : do rondelka wlewamy połowę mleka , zagotowujemy .
Krok 17 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
18
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel .
Krok 18 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
19
Do masy jajecznej dodajemy mąkę , mieszamy do połączenia się .
Krok 19 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
20
Masę wlewamy na gotujące się mleko .
Krok 20 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
21
Gotujemy masę , cały czas mieszamy aby się masa nie przypaliła .
Krok 21 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
22
Ma nam wyjść gęsty budyń , który zestawiamy z ognia i zestawiamy do przestygnięcia w temp.pokojowej .
Krok 22 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
23
Ucieramy w makutrze miękkie masło na puszysto .
Krok 23 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
24
Do masła dodajemy po łyżce masy budyniowej , cały czas ucieramy .
Krok 24 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
25
Masa musi być jednolita , puszysta .
Krok 25 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
26
Aby miała oryginalny smak dodajemy 3-4 łyżki capuccino w proszku , ucieramy .
Krok 26 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
27
Upieczony biszkopt przekroiwujemy na pół , jedną połowę smarujem połową masy.
Krok 27 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
28
Przykrywamy ciastem kokosowym .
Krok 28 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
29
Wierzch masy kokosowej smarujemy drugą połową masy capuccino.
Krok 29 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
30
Ciasto przykrywamy drugim biszkoptowym blatem .
Krok 30 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
31
Masa II : schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno .
Krok 31 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
32
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku .
Krok 32 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
33
Do ubitej kremówki wsypujemy "Śnieżkę", ubijamy mikserem .
Krok 33 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
34
Wlewamy szklankę ajerkoniaku , miksujemy na małych obrotach .
Krok 34 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
35
Dodajemy rozpuszczoną czekoladę .
Krok 35 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
36
Do masy wsypujemy porcjami wiórki kokosowe , miksujemy delikatnie mikserem .
Krok 36 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
37
Biszkopty kruszymy , wsypujemy do masy.
Krok 37 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
38
Wszystko mieszamy delikatnie za pomocą łyżki .
Krok 38 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
39
Na sam koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę .
Krok 39 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto
40
Masę ajerkoniakową wykładamy na wierzch ciasta , posypujemy obficie wiórkami kokosowymi . odstawiamy w chłodne miejsce , najlepiej do lodówki .
Krok 40 - RAFFAELLO Z AJERKONIAKIEM foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookarka 13.05.2014 17:40
pyszne ciasto
cookarka 11.05.2014 15:18
mistrzowskie ciasto , podziwiam!
martyna94 11.05.2014 15:10
coś wspaniałego!
Kuchenka 08.05.2014 12:16
proszę o kawałek :)
gibli 08.05.2014 08:02
świetne ciacho)
Megg 07.05.2014 23:06
super smaczne ciasto :-)
Jusiaa 07.05.2014 20:30
Pychota :)
Aleksandra/Olcia 07.05.2014 19:36
lubię takie ciacho
luna76 07.05.2014 19:13
moje smaki!!!
Monia 07.05.2014 18:48
To musiało pysznie smakować :D
Sylwia26 07.05.2014 18:10
ślinka leci
Malinka 07.05.2014 17:45
Wygląda bardzo imponująco!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak