Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafaello z adwokatem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 sztuk
mąka 6 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 6 łyżek
masa
żółtko jajek 6 sztuk
mleko 1 litr
mąka 4 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier pół szklanki
margaryna 1 kostka
adwokat 2 kieliszki
DODATKOWO:
dżem pomarańczowy
spirytus 1 kieliszek
cukier wanilinowy pół opakowania
migdały 1 opakowanie
cukier 1 łyżka
margaryna 1 łyżka
woda 1 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello z adwokatem

Kroki postępowania

1
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier. Ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka i ubić na małych obrotach. Później dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Utrzeć łyżką. Przelać na brytfannę wysmarowaną masłem i piec ok. 25 minut w 180 st.
Krok 1 - Rafaello z adwokatem foto
2
Po upieczeniu wyjąć, ostudzić, przeciąć wzdłuż na pół. Biszkopta (dolną i górną część) namoczyć ponczem. PONCZ: wodę i spirytus wymieszać, dodać cukier wanilinowy
Krok 2 - Rafaello z adwokatem foto
3
MASA: Większą część mleka zagotować. W mniejszej rozmącić mąki i żółtka oraz cukier wanilinowy. Gdy mleko się zagotuje wlać rozmącone składniki. Budyń odstawić do ostudzenia.
Krok 3 - Rafaello z adwokatem foto
4
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po trochu budyniu.
Krok 4 - Rafaello z adwokatem foto
5
Na koniec wlać adwokata. Utrzeć wszystko mikserem.
Krok 5 - Rafaello z adwokatem foto
6
Dolną część biszkopta wysmarować dżemem.
Krok 6 - Rafaello z adwokatem foto
7
Polać po nim połowę masy, przykryć drugą połową biszkopta. Wyłożyć resztę masy.
Krok 7 - Rafaello z adwokatem foto
8
Migdały uprażyć na margarynie i cukrze. Zimne wyłożyć na placek.
Krok 8 - Rafaello z adwokatem foto
9
Wstawić do lodówki jeszcze na 2 godziny. Smacznego
Krok 9 - Rafaello z adwokatem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 02.01.2014 08:27
Sama nazwa jest kusząca...
plocia 19.10.2013 11:05
Kiedy mi kawałek podrzucisz ? może na moje urodzinki :)
Margaretkaw 24.09.2013 10:06
Wspaniałe ciasto :)
agnieszka214 23.08.2013 09:08
cikewe połaczenie
Piotr-21 12.04.2013 21:25
musze takie upiec
Barbara/zuza22_85 12.04.2013 21:16
aż ślinka cieknie
gosia47-47 17.03.2013 12:21
tak, takie inne bez kokosu :) bardzo smaczne
[email protected] 12.03.2013 21:15
rafaello bez kokosu?musze sprobowac
jordi 03.03.2013 21:39
bardzo ciekawa modyfikacja tradycyjnego rafaello
Katarzyna47 18.09.2012 21:47
Myślałam, że "Rafaelo" jest z kokosem. Wygląda super.
Sylwia26 18.09.2012 17:57
Smacznie wygląda, mniam :)
halina17 18.09.2012 17:36
Pyszne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak