Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z jabłkami
Do miski przesiałam mąkę razem z proszkiem do pieczenia i dodałam margarynę, wszystko razem siekam nożem. Gdy składniki miej więcej się razem połączyły, powoli dodawałam żółtka i już od tego momentu zagniatałam ciasto rękoma.Kiedy składniki się dokładnie połączyły, zawijamy ciasto we folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby trochę się ochłodziło.
Przygotowanie jabłek:
Jabłka myję i obieram ze skórki, kroję w kostkę i przekładam do garnka. Jabłka lekko prażę na wolnym ogniu pod koniec prażenia dodaję odrobinę cynamonu.
Pieczenie ciasta:
Nagrzewam piekarnik do 180C .
Blachę wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowuję wcześniej ochłodzone ciasto kruche, na wierzch układam wcześniej podprażone jabłka z cynamonem. Wszystko razem zapiekam w piekarniku przez 50 minut.
Przygotowanie piany:
Kiedy ciasto się piecze, ubijam białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Kiedy piana stanie się sztywna, zaczynam pomału dodawać cukier, ciągle miksując.
Po upływie czasu pieczenia ciasta, wyciągam je i nakładam wcześniej przygotowaną pianę i wkładam z powrotem do piekarnika, zwiększam temperaturę do 200C i piekę jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu ciasta zostawiam je do ostudzenia w uchylonym piekarniku. Po tym czasie można już się zajadać.