Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
jajko 2 szt
masło 1 łyżka
drożdże 3 dag
cukier 1 łyżka
sól szczypta
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki

Kroki postępowania

1
W garnuszku podgrzewam delikatnie mleko, tak aby było lekko ciepłe. Do miseczki wlewam część mleka dodając drożdże rozkruszone, cukier i łyżkę mąki. Pozostawiam do wyrośnięcia.
Krok 1 - Racuszki foto
2
Masło roztapiam i studzę. Do miski wlewam jajka roztrzepuję z mlekiem i dodaję pozostałe składniki.
Krok 2 - Racuszki foto
3
Gdy drożdże nam ju urosną dodaję do reszty składników.
Krok 3 - Racuszki foto
4
Wszystko mieszam łyżką i pozostawiam do wyrośnięcia na ok 30 min.
Krok 4 - Racuszki foto
5
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron na kolor złoty. (Muszą pływać na oleju)
Krok 5 - Racuszki foto
6
Usmażone racuszki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
Krok 6 - Racuszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 03.03.2014 08:46
ja poproszę o jednego a może dwa do kawki
Róża1 04.10.2013 15:46
też bardzo lubię racuchy:-)
Bernadeta1 28.09.2013 00:29
dzisiaj miałam na obiad, pyszne
everay 26.09.2013 11:41
uwielbiamy racuchy
gibli 25.09.2013 23:58
Tak, tylko nie przesadzajmy z tym dżemem, żeby nie było więcej dżemu jak ciasta:))). Tak dla smaku - ja dodałam ok 2 łyżek. Można się pobawić, nakładając ciasto na łyżkę stołową na to dżem i zakryć ciastem z tej samej łyżki.)))
margaret 25.09.2013 23:14
fajny przepis, widać, że szybko się robi racuszki, apetycznie wyglądają:)
pati100015 25.09.2013 22:46
ciekawy przepis - zwłaszcza z tym dżemem
Milena87 25.09.2013 21:48
bardo lubię takie racuchy
gibli 25.09.2013 21:42
Polecam, na drugi dzień są nadal pulchniutkie i smaczne. Do racuszków dodaję pokrojone jabłka, rodzynki, a nawet dżem, z którym za bardzo się nie bawię- dodaję je bezpośrednio do wyrośniętego ciasta , mieszam łyżką i od razu smażę. Sprawdzone od lat:)
Krzysztof15 25.09.2013 21:39
bardzo lubie
Megg 25.09.2013 21:38
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak