Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbarowe na zimno
Kwadratową formę o boku 24-26 cm wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy warstwę herbatników, które smarujemy dżemem.
Przykrywamy kolejną warstwę herbatników.
Galaretkę dokładnie rozprowadzamy w 150 ml wrzącej wody, studzimy.
200 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodając pod koniec połowę pozostałego cukru oraz galaretkę. Gdy masa będzie dokładnie wymieszana, dodajemy wystudzony rabarbar (bez soku, który się z niego wytrącił) i odstawiamy do czasu aż śmietana zacznie tężeć.
Masę dokładnie mieszamy i wykładamy do formy. Od razu przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody, studzimy.
Resztę śmietany ubijamy na sztywno, dodając pod koniec resztę cukru oraz cukier waniliowy i żelatynę. Od razu nakładamy na herbatniki. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Na ciasto nakładamy mus z marakui lub brzoskwini i posypujemy startą czekoladą.