Z 3 kg ziemniaków odkładamy 4 (większe) do miski, pozostałe gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski, ugniatamy i wyrównujemy powierzchnię. Dzielimy ziemniaki na 4 części (ćwiartki), wyjmujemy jedną część i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Następnie dokładamy z powrotem ziemniaki, które wcześniej wyjęliśmy. W osobnej misce ucieramy na tarce o drobnych oczkach 4 obrane kartofle, które wcześniej odłożyliśmy, przekładamy na sito, odciskamy sok i dokładamy je do reszty ziemniaków. Teraz wbijamy całe jajo, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej - wszystko razem mieszamy i zagniatamy.
Farsz: ser przeciskamy przez praskę, dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku oraz drobno posiekaną cebulkę lub szczypiorek - wszystko mieszamy.
Z ciasta formujemy placki, nakładamy farsz i lepimy pyzy.
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i wrzucamy pyzy, co jakiś czas mieszając. Gotujemy tak ok. 15 minut.
Słoninkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z posiekaną cebulką. Ugotowane pyzy polewamy tłuszczykiem ze słoninką.